ČESTA PITANJA I ODGOVORI

Koji je po mom mišljenju najbolji skidač laka?

To je subjektivno, najbolje je da koristite onaj za kojeg primetite da vam ne isušuje nokte i zanoktice, kao i da vam ne čini nokte krtim. Preporučila bih vam (iz ličnog iskustva) da izbegavate obojene skidače lakova, kako vam površina noktiju ne bi poprimila žućkastu boju. Sa tim sam imala dugogodišnji problem, a kako sam se sa tim izborila možete pročitati (ovde) ili pogledati video klikom (ovde).

Koju kameru i opremu koristiš za fotografije i snimanje videa?

I za fotografije i za snimanje video tutorijala koristim Canon PowerShot SX 40HS. Pored toga, koristim Hama 4055 stativ, a video tutorijale montiram u programu Sony Vegas 13 Pro. Za potrebe snimanje ekrana (desktopa) koristim Camtasia Studio 8. Fotografije obrađujem u programima Photoshop, Picasa i PhotoScape.

Koje aplikacije koristiš kada obrađuješ fotografije za Instagram i InstaStory?

Fotografišem sa telefonom Xiaomi Mi A1, a fotografije za InstaStory obrađujem u aplikaciji Snapseed. Za kolaž koristim Photo Grid. Za pravljenje kratkih videa za Instagram koristila sam aplikaciju Viva Video.

Da li su tvoji nokti veštački? / Da li geliraš nokte?

                     Ne, moji nokti su uvek prirodni, veliki sam protivnik geliranja i nadogradnje noktiju. Pod geliranjem podrazumevam “hard gel”, a ne “soak off” – trajne lakove. Ove druge i sama ponekad koristim. Nadogradnje i akrila se, najiskrenije, plašim i nikada se time ne bih bavila.

Najbolji nadlak/nadlakovi?

I ovo pitanje je subjektivno koliko i prvo. Isto tako, mnogo zavisi i od toga kakav finiš (završnicu) preferirate – sjajnu, gumastu ili gelastu. Za sada, nisam probala ništa bolje od Essie Gel Setter brzosušećeg nadlaka (recenzija ovde) – on daje gel finiš. Slična i jeftinija zamena za njega je Seche Vite brzosušeći nadlak, ali njegova velika mana je to što se zgrušava nakon što se potroši pola bočice, pročitajte recenziju (ovde). Takođe mi se mnogo dopada gel finiš koji daje Eveline X-treme Gel effect top coat (recenzija ovde) – mnogo je jeftiniji, a podjednako je dobar nadlak kao prethodno pomenuti. Ukoliko volite gumastu (polu sjaj/polu mat) završnicu, velike preporuke idu za Seventeen Fast Finish nadlak (recenzija ovde) – na moju veliku žalost, za sada dostupan samo u Crnoj Gori, ne uvozi se u Srbiju od 2013. godine. Ne smem izostaviti ni EzFlow Fast Finish top coat kao dosta pristupačan i dugotrajan brzosušeći nadlak koji daje sjajnu završnicu (recenzija ovde).

Kako se pravilno koristi Eveline 8u1 i kada se može obnoviti tretman?

Eveline 8u1 je kompletan tretman za potpuni oporavak oštećenih noktiju na bazi formaldehida (učvršćivača). Upravo zbog tog hemijskog sastojka on se nikako ne sme koristiti ukoliko su vam nokti zdravi i bez oštećenja, jer može izazvati mnoge neželjene reakcije poput: bola nokta na dodir, ljubičasto/crvenkaste podlive ispod nokta/nokatne ploče, pojavu neravnina i dubokih brazda na noktima ili (u ekstremnim slučajevima, kada je u pitanju alergija na formaldehid) odvajanje nokta od mesa. Tretman traje ne više od dve nedelje, a koristi se na sledeći način: nanosite ga kao i svaku drugu bazu (jedan sloj pre nanošenja laka), nakon 2 do 3 dana skidate i nanosite ponovo jedan sloj. Postupak ponavljati najviše 14 dana. Tretman možete ponoviti nakon pauze od 10 dana. Poželjno je da ne udišete sredstvo dok ga nanosite ili ga nanosite u blizini otvorenog prozora i/ili na otvorenom prostoru. Upozorenje: Primetite li bilo koje gore navedene neželjene reakcije odmah nakon nanošenja to znači da ste alergični na formaldehid – pod hitno skinite sredstvo sa acetonom i potopite nokte u posudu sa mlakom vodom (to će ublažiti iritaciju, jer je formaldehid rastvorljiv u vodi).

TEČNI LATEKS: Šta je ono belo/providno što stavljaš oko nokta kada radiš gradijent manikir? / Gde se može kupiti?

To se zove tečni lateks i nastao je kao pomagalo/zaštita nokta u toku izrade tehnika koje mogu obojiti područje oko zanoktica, kao što su gradijent ili lakiranje noktiju u vodi. Za sada ga nema na srpskom/balkanskom tržištu, već je dostupan samo putem internet prodaje (preko inostranih sajtova koji prodaju opremu za nail art). Detaljno o tome šta je lateks i kako se koristi pogledajte u videu klikom (ovde).

Gde kupuješ ukrase za nokte (nail art trakice, glitere, cirkone)?

Sve kod Kineza, oko 100 rsd su ukrasi (bilo koji), mnogo jeftinije nego na drugim mestima, koja prodaju iste te ukrase za suludo veći novac. Takođe dosta ukrasa mi dolazi na recenziju od kompanija sa kojima sarađujem.

Gde kupuješ četkice, trakice, tačkalice i ostalu opremu za ukrašavanje noktiju?

Većinom kod lokalnih Kineza, nešto sam dobila od prijatelja iz inostranstva, a pojedine četkice i dvostranu tačkalicu sam kupila u “Depil Medic shop”-u u Žarkovu (link ka njihovom sajtu). Takođe, u poslednje vreme većinu opreme naručujem sa sajta sa kojim sarađujem, Born Pretty Store (link ka njihovom sajtu).

Da li i kako popravljaš/lepiš nokat kad ti pukne?

Kako tako uredno lakiraš nokte bez greške? Da li postoje neki trikovi?

Gde se u Srbiji mogu poručiti nail art pečati i pločice?

Ovde (klik!). Ne znam da li su kvalitetne i vredne pažnje, jer nisam imala priliku da ih testiram. Ono što znam je da su kineske (uključujući i lakove za pečatiranje sa tog sajta).

Kako poručuješ sa sajta bornprettystore.com i da li se poštarina plaća za zemlje Balkana?

Sa navedenim sajtom sarađujem od 2013. godine, a sve što dobijam od njih stiže mi besplatno (PR prozvodi) kako bih uradila recenziju na blogu i kanalu. Dakle, ja ne kupujem sa tog sajta. Što se tiče poštarine, ona je besplatna širom sveta, što je i naglašeno na sajtu na samom vrhu stranice (piše: free shipping worldwide). Plaćate kreditnom karticom ili putem PayPal naloga samo cenu koja je naglašena pored proizvoda koji kupujete, a poštarina je besplatna. Da biste poručivali sa sajta morate biti registrovani i ispravno popuniti podatke koji se od vas traže, jer će se ti isti podaci koristiti kao adresa na koju će vam paket biti poslat od strane sajta nakon porudžbine. Roba putuje iz Kine avionom do Singapura, a zatim iz Singapura ide teretnim brodom. Do bilo koje zemlje Evrope putuje u proseku 20 radnih dana.

Kako se lakše skidaju šljokice sa noktiju?

Radila sam tutorijal na mom kanalu o tehnici sa aluminijumskom folijom koja dosta olakšava skidanje šljokica i ukrasa sa noktiju koje ste nanosili lepkom na nokat.

Da li je heklica isto što i tačkalica?

Jeste! Heklica je termin koji ne označava ništa u nail art-u i izmišljen je od strane onih koji nisu znali kako da definišu alatku za tačkanje. Heklica je alat za heklanje i nema nikakve veze sa nail art-om. Dakle, pravi naziv je tačkalica (eng. dotting tool).

Kako se pravilno čiste četkice za nail art?

Potapanjem u uljani skidač laka za nokte. Čist aceton dosta ukrućuje dlake na četkicama i same četkice gube na elastičnosti zbog suvoće koju prouzrokuje aceton. Postoji jedan trik ukoliko nemate uljani skidač: nakon čišćenja četkica sa acetonom nanesite na četkice malo ulja za zanoktice, tako ćete sačuvati elastičnost.

Kako se lakiraju nokti u vodi?

Gde si kupila svoje akrilne boje i koliko si ih platila?

Akrilne boje sam kupila sredinom 2013. u “Depil Medic shop”-u u Žarkovu i ceo set sam platila oko 1500 dinara (u setu ima 12 akrilnih boja). Nisu zavidnog kvaliteta, loše su za izradu one stroke tehnike, pa Vam savetujem da ih zaobiđete i u toj radnji potražite Moyra  akrilne boje koje se kupuju na komad, ali su odličnog kvaliteta za nail art i čini mi se da poseduju više mililitara u tubici od ovih koje ja posedujem.

Kako imaš tako dugačke i zdrave nokte, kako ih neguješ? Kako da ojačam svoje nokte, stalno se listaju i pucaju?

Poprilično duga priča koja se ne može izneti u kratkoj formi odgovora. Veći deo priče o nezi svojih noktiju objasnila sam u četiri članka: ovde!ovdeovde i ovde! Takođe, u negu ulazi i briga o noktima pre izrade manikira, kao i briga o zanokticama, a to možete pogledati u video tutorijalima ispod:

Koji je sunđer potreban za gradijent? / Kako da uradim gradijent?

Za gradijent se koristi isključivo makeup sunđer, jer se on ne osipa po manikiru. Pogledajte video tutorijale ispod za sve savete i trikove u vezi sa gradijent tehnikom koje sam vremenom naučila

Zgusnuo mi se lak, kako da ga razredim?

 Za razređivanje lakova koristi se proizvod namenjen isključivo za to tj. razređivač NIKAKO aceton, providni lak niti alkohol. Pogledaj video ispod o tome kako sam razredila neke moje lakove uz pomoć Seche Restore razređivača.

Kako uraditi gel nokte? / Kako skinuti gel lak sa noktiju?