Kako razlikovati ORIGINALNU KRISTALNU TURPIJU od KOPIJE!? Saveti (video)

Od kako sam prvi put probala GERmanikure ručno pravljenu kristalnu turpiju za nokte brzo sam shvatila njihovu sve veću popularnost među devojkama u svetu

– tj. zapravo sam shvatila zbog čega sve inostrane nail blogerke masovno koriste kristalne odnosno staklene turpije.

Staklene turpije prave se od površinski brušenog stakla

brušena tekstura je obično sitne (okom jedva vidljive) granulacije, tako da pojedine staklene turpije mogu da vam potraju ceo život.

Takođe, turpijanje ovom turpijom donosi nežnu slobodnu ivicu nokta kojoj nije potrebno dodatno poliranje.

Zbog svojih prednosti u odnosu na druge turpije postala je predmet masovnog kopiranja,

pa vam se može desiti da slučajno kupite lažnu kristalnu turpiju!

U ovom videu vam detaljno objašnjavam kako da razlikujete original od kopije.

 

  • Prvi indikator je cena. S obzirom da se kristalne turpije prave sa namerom da vam traju ceo život, ne možete očekivati da je platite jedan dolar. Staklo od kojeg se izrađuju turpije obično se peče na tačno određenoj temperatuti, pri čemu se sve ručno izrađuje. Kvalitetna izrada plus ručni rad donose i veću cenu. Originalne kristalne turpije obično se cene oko 10 dolara. *Ne drže sve kristalne turpije visoku cenu kao što je ova, niti pokušavam da odredim prosečnu cenu originalnih turpija, samo vam dajem savet da posebno obratite pažnju na taj segment. Zamislite da vi nešto izrađujete ručno i cenite svoj trud i rad (samo) jedan dolar?

 

  • Pakovanje – možda će zvučati čudno, ali proizvođači kristalnih turpija će se potruditi i oko samog pakovanja. To znači da će u vaše ruke doći turpija u specijalno ručno izrađenoj futroli, kao u slučaju GERmanikure turpije. U jeftina plastificirana pakovanja, verujte mi, niti jedan proizvođač kristalnih turpija (koji obično drže do renomea, jer je obrada stakla zanat star vekovima) ne bi stavio svoj finalni proizvod. *Kada naručujete sa sajtova, ili putem kataloške prodaje, kopije kristalnih turpija dolaze čak i bez ikakve futrole tj. zaštite.

 

  • Obratite pažnju na male detalje! – Hologram u obliku nalepnice je jedan od njih, mada se danas čak i oni mogu verno iskopirati. Iako je, zbog dosta detalja, teško na prvi pogled prepoznati kopiju, postoji jedan mali detalj koji sam naučila da prepoznajem, a to je sam vrh turpije! O tome u nastavku.

 

  • Glavni indikator koji ukazuje da se radi o kopiji je prskano staklo! Na površini običnog stakla nanosi se tanak sloj prskanog (ili abrazivnog) stakla koji dodaje prividnu teksturu na površini turpije. Međutim, kada nekim oštrijim predmetom pokušate da zagrebete po površini turpije – prskano staklo će početi da se trusi. Isto se dešava i kada pokušate da isturpijate nokte. To se ne događa sa originalnim kristalnim turpijama, jer je njihova površina brušena tj. tekstura je ugravirana na površini stakla. Samim tim, neće se trusiti površina već nokat – što i jeste suština turpijanja.

 

  • Gde se najbolje prepoznaje prskano staklo u odnosu na brušenu površinu? Na vrhu turpije! Prskano staklo ima dosta hrapaviju površinu, za razliku od brušenog stakla – čija hrapavost uopšte nije vidljiva golim okom. Obavezno pogledajte i bočne strane turpije – ukoliko je drastična razlika i na ivicama gde se površina i bočna strana spajaju uočavate da se hrapavost naglo prekida – onda je turpija sigurno kopija!

 

  • I na kraju, najbolji test su vaši nokti. Zbog oštrine nokta površina kopije počeće da se trusi, a za sobom će ostaviti tragove kuda ste turpijali – a ispod tragova ravnu staklenu površinu – što je jasan znak da površina uopšte nije brušena!

 

  • Primetila sam i da je zvuk tokom turpijanja drugačiji kada se turpija kopijom, i sami se možete uveriti u video tutorijalu iznad. Zvuk koji pravi turpija je veoma bitan, on vam može reći mnogo više o kvalitetu kristalne turpije – više i od njenog vizuelnog izgleda.
Prati me ili podeli blog post: