NOVA INTERESOVANJA = NOVA FAZA BLOGA BYDANIJELA.COM? ???

IMG_7343Današnji tekst ima za cilj da vas obavesti o promenama koje će se odigrati u narednom periodu na blogu bydanijela.com. Tokom prethodnih šest meseci javila mi se istinska želja da proširim tj. obogatim svoju oblast (sa)znanja u sferi manikira. Ni sama ne znam zašto niti kako su te misli prevladale. Jednostavno, želja se javila spontano, verovatno kao posledica moje prevelike ljubavi prema blogu i noktima, kojima se bavim već tačno 5 godina. Pola decenije je dug period, a osnovna čovekova potreba je (složićete se) potreba za progresom i promenom – s vremena na vreme. Kada volite (u mom slučaju obožavate) svoj hobi/posao, želite da uđete u sve njegove pore i saznate o njemu što je više moguće odnosno kakve sve mogućnosti i novine može da vam pruži. Čak iako se to pokaže kao greška, barem ste pokušali svoj posao učiniti zanimljivijim uvođenjem novina, zar ne? Statičnost vremenom ubija, a već par meseci unazad osećam da je potrebno da svoje stečeno umeće iz oblasti manikira podignem na još „viši nivo“, zadržavajući se, pre svega, na prirodnim noktima – koji su mi i glavni motiv za proširenje oblasti.

Na ovim prostorima gotovo da nema bloga koji se bavi nešto širom manikir tematikom i to nije pohvalno (izuzetak je Majin “Volish polish” blog, gde se devojke mogu informisati čak i o akrilu i pravljenju 3D ukrasa za nokte). Ono što pokušavam da kažem je da su inostrani nail art blogovi i youtube kanali mnogo dinamičniji i raznovrsniji, prate trendove u svetu manikira i uvode novine, što ovde nije slučaj (iz ne znam kojih razloga). Sa noktima vam je kao i sa modom, ukoliko ne pratite trendove i te kako možete biti démodé. 🙂 Klasični lakovi postali su samo jedan (ali ne i jedini) segment uređivanja prirodnih noktiju…

O čemu se zapravo radi? Moje interesovanje podudarilo se sa proširenjem same oblasti nege i uređivanja prirodnih noktiju na inostranom nivou, koje se kreće ka (prvom i osnovnom) – pokušaju produžavanja dugotrajnosti laka na prirodnim noktima, bez velikih posledica (oštećenja prirodnih noktiju). Hemičari i sertifikovani manikir stručnjaci plasirali su kao odgovor na taj zadatak takozvane „hybrid“ lakove – i oni su uveliko sadašnjost (o tome malo kasnije). U međuvremenu, poznati proizvođači lakova utrkuju se ko će stići na veličanstveni tron plasirajući takozvane „soak off“ gel lakove.

ŠTA SU: GEL lakovi, HYBRID GEL, a šta klasični HYBRID LAKOVI?

Već skoro pola godine ozbiljno sam zainteresovana za takozvane Gel lakove za nokte, kao i „Hybrid“ gel lakove, koji se skidaju (verovali ili ne) uz pomoć tufera i čistog acetona, a na noktima mogu trajati i duže od dve nedelje, jer se njihova primena svodi na upotrebu LED lampe. Upravo zbog te dugotrajnosti gel i hybrid gel lakovi stekli su ogromnu popularnost u svetu za vrlo kratko vreme.

Na blogu ću se, od sada pa na dalje, pored klasičnih lakova za nokte baviti i gel lakovima koji se nanose direktno na prirodne nokte i mogu se skidati pomoću čistog acetona. Jedino što je neophodno za njihovo “sušenje” – (mada je prava reč polimerizacija) – je LED lampa, koju možete kupiti u većini prodavnica koje prodaju opremu za kozmetičke salone, kao i u Alexandar cosmetics radnjama (pogledajte ovde!).

Razlika između Gel i „Hybrid“ gel lakova je ta što su „Hybrid“ gel lakovi sastavljeni od sistema „gel-lack“, što znači da su ti lakovi (kao što i sam naziv kaže) hibridi: „polu gel tj. polimer – polu klasičan lak/pigment“ i (za razliku od tipičnih gel lakova) imaju delimičnu „air dry“ sposobnost (sposobnost sušenja van LED/UV lampe, a traju i do 14 dana kao i svaki gel lak). Da bi se lak potpuno osušio, ipak je potrebno iskoristiti LED lampu. Sa druge strane, gel lakovi nemaju “air dry” sposobnost i oni će ostati sveži sve dok ne upotrebite LED lampu. Pionir u osmišljavanju „Soak off“ gel formule laka je kompanija CND “Shellac”, dok ih u stopu prate Essie “Gel”, ibd “Just gel” i China Glaze “Gelaze”.

Klasični “Hybrid” lakovi prete da u narednih nekoliko godina potpuno „izbrišu“ sa tržišta klasične lakove. Postali su popularni sredinom prošle godine jer su pokušaj spoja najboljih osobina klasičnih i gel lakova. Za sušenje ovih lakova nije neophodna LED lampa, ali proizvođači obećavaju trajnost na noktima minimum 7 dana. Primeri trenutno najpopularnijih klasičnih „hybrid“ lakova u svetu su – Sally Hansen “Miracle Gel”, OPI “Infinite Shine”, CND “Vinylux”, China Glaze “Ever Glaze” i Essie “Gel Couture”.

ŠTA OČEKIVATI NA BLOGU? KAKVE ĆE SE PROMENE ODIGRATI?

Ono što se svakako neće odigrati je napuštanje nege i ukrašavanja prirodnih noktiju, jer je to moja najveća oblast interesovanja, od koje sistem gel i hybrid lakova nije mnogo udaljen, već je samo logičan sled razvoja manikira i pedikira kao oblasti. Na kraju krajeva, upotreba gel lakova zapravo zahteva čvrste, lepe i duge prirodne nokte. Uostalom, videćete to već i sami nakon prvih par video tutorijala posvećenih ovim lakovima. U svemu ovome sam početnik, bez obzira na dosadašnje iskustvo, i u početku sadržaj vezano za gel lakove na blogu neće biti toliko izražen sve dok ne steknem kakvo takvo umeće u toj oblasti.

Moja misija jeste da učimo (pa čak i grešimo) zajedno, stoga želim da kroz ovo putovanje ne prolazim sama i da sve lične utiske delim na ovom blogu, koji i postoji prvenstveno zbog vas. Nadam se da ćete ostati zainteresovani za proširenje tematike bloga i da ću vam pomoći da svoje nokte pravilno negujete uz upotrebu novog sistema gel lakova.

Uzbuđena sam, imam pozitivnu tremu i jedva čekam da vidim kako ću se snaći u tom, za mene još uvek, nepoznatom svetu. 🙂

Prati me ili podeli blog post: