UKRAŠAVANJE NOKTIJU NA YOUTUBE: Inostrane nail art jutjuberke koje pratim – II DEO

IMG_6124U julu prošle godine pisala sam o jutjuberkama koje pratim, i, za divno čudo, to vas je veoma zainteresovalo! 🙂 Pomenuti tekst možete pročitati (ovde). Stiglo mi je nekoliko poruka sa predlogom da napišem tekst sa novim preporukama. Prošlo je manje od 12 meseci, ali stvari su se dosta promenile na YouTube-u po pitanju jutjuberki koje ukrašavaju nokte. Počeću od nekih uopštenih promena koje su vredne pomena, a zatim ću navesti neka nova imena koja sam počela da pratim u međuvremenu. Izvinjavam se unapred na predugačkom tekstu.

Velika promena koja se odigrala je pojava “uniformisanosti” i žudnja za “što većim brojem video pregleda”. Pod uniformisanošću mislim na manjak kreativnih, originalnih nail art ideja i žudnja za što većim brojem pregleda videa “preko noći”. Jutjuberke se najčešće ugledaju na svoju “konkurenciju” i objavljuju videe koji obrađuju trenutno vodeću tematiku ili “nail art trend”, što je sasvim legitimno ukoliko je tema videa realno izvodljiva. Međutim, stvar je u tome što su dotične jutjuberke obrađivale temu u čiju izvodljivost ni one same ne veruju, pa je tako u jednom momentu sve vrvelo od videa “Kako napraviti tečni lateks kod kuće?“, iako je većini tih jutjuberki dobro poznata činjenica da se pomoću školskog lepka i vode jednostavno ne može napraviti ni približno pristojna zamena za tečni lateks! 🙂 Bez obzira na to, takvi videi su jedno vreme nicali kao pečurke posle kiše. Meni kao jutjuberki taj momenat uniformisanosti bio je izrazito smešan, jer je jasno kao dan da su sve te jutjuberke snimale takav tip videa isključivo jer su ti videi trenutno traženi/gledani, a ne da bi podelile sa gledaocima ikakvu korisnu informaciju. Nažalost, to dosta narušava kredibilitet nail art jutjuberki. Srećom, ova situacija nije konstanta, već se javlja “u talasima” tj. kad zavlada određeni nazvaćemo ga “realno neizvodljiv nail art trend”.

Možda najvažnija promena, koja se, inače, trenutno odigrava, je masovni prelazak popularnih “Instagramerki” na YouTube platformu, što me neizmerno raduje! 🙂 Na Instagramu sam skoro 4 godine (od njegovog nastanka) i ne pamtim da je situacija ikada bila ovako loša. Od kada je Facebook kupio Instagram, korisnici se sve više šikaniraju. Velika šteta, jer sam obožavala Instagam! Već možete da naslutite, ta migracija na YouTube je po malo prisilna, “zahvaljujući” novim Instagram news feed promenama, koje su slične onima na Facebook-u *na vašem Instagram news feed-u pojavljuju se samo popularni postovi (sa velikim brojem lajkova), dok postovi sa manjim brojem lajkova izostaju, što znači da većinu postova ljudi koje pratite nećete ni videti dok ne odete i prelistate njihov profil. Instagram nail art devojke ogorčene tim promenama počele su da objavljuju videe na YouTube-u, jer nema nikakve restrikcije po tom pitanju. Jedna od tih devojaka je – twi_star, koja ima vrlo interesantne boho nail art ideje, koje bih najradije “ukrala” sa ekrana i stavila na svoje nokte. Takođe, obožavam da gledam Instagram/YT videe Nails By Jema, a naročito njen savršen gradijent.

Pečatiranje noktiju, a posebno tehnika “reverse stamping”, je u poslednjih godinu dana postala toliko popularna na YouTube-u, da su čak nastali i kanali koji se uglavnom bave samo tom granom manikira. Najradije pratim pečatiranje amerikanke opal hazlett, japanke koja živi u Australiji Cassis P i portorikanke simpatičnog glasa i akcenta Nailstamp4fun

Video recenziranje lakova je novina koja je sve popularnija na YouTube-u, svakim danom nastaje sve više ovakvih kanala. Ukoliko nemam vremena da čitam recenzije novih lakova na blogovima (što uglavnom jeste slučaj), ovo su kanali sa recenzijama koje rado gledam: omiljena JessFACE90, inače proizvođač indie lakova Nine Zero iz Mičigena, zatim Lindsay Does Nails, preslatka novopečena mama Hannah Eve Nails It MissHollyBerries.

Kanali koji su mi posebno skrenuli pažnju svojim sadržajem prethodnih meseci su: australijanka sa jednostavnim, minimalističkim idejama Hannah Weirsimpatična i nasmejana Kelli Marissa – za ljubiteljke nail art-a na kratkim noktima; po preporuci čitateljke pogledala sam kanal Janelle Estep – od tada je rado pratim; Lenysea – vrlo jednostavni tutorijali (najviše se istakla zahvaljujući saradnji sa kompanijom Madam Glam); pretalentovana Džesi Nailed It NZ sa Novog Zelanda, koja se profesionalno bavi nail art-om; švajcarkinja japanskog porekla kirakiranail – kod koje mi jedino ne leži njena boja glasa, inače je specifično talentovana za nail art. Marija, osnivač sajta sonailicious.com, od skoro snima i video tutorijale, pa obavezno posetite njen kanal SoNailicious ukoliko volite negovane nokte ovalnog oblika.

Prethodni period obeležila je i pojava prvih nail art kanala na Balkanu, a iskreno se nadam da će ih biti još više u bliskoj budućnosti! Ti kanali su Volish Polish i Katarina Komazec (sa bloga Koma Bunny)

Sećate li se Gnarly Gnails koju sam spomenula u prošlom tekstu kao moj veliki izvor inspiracije? Na žalost, odlučila je da se oprosti od nail art-a i pokrene nov beauty & lifestyle blog “Darkside Teaparty. S moje strane ostaje veliki žal za njenim blogom, verujem da, najiskrenije ovo govorim, nikada više neću sresti blogerku sa tako autentičnim, a istovremeno jednostavnim manikir idejama…

Da li pratite neke jutjuberke koje nisam navela? Koje kanale preporučujete? 🙂 Pišite u komentarima ispod!

Prati me ili podeli blog post: