UKRAŠAVANJE NOKTIJU NA YOUTUBE: Inostrane nail art jutjuberke koje pratim

IMG_1115Smatram da je ova tema istinski zaslužila svoje redove ovde; na blogu koji je od samih svojih početaka bio inspirisan upravo kreativnim inostranim jutjuberkama. U njihovu čast pišem ovaj članak.

Slušam muziku i prisećam se tog užasno vrelog leta 2009. godine, kada se moja ljubav prema nail art-u stvorila gledajući na (tada) najnovijem računaru sve te talentovane mlade devojke na YouTube-u kojih je zaista bilo pregršt. Ni vrelina komjuterskog kućišta (u kombinaciji sa – gle još veće nesreće – mojom sobom u potkrovlju) nije me sprečila da većinu letnjih večeri provedem gledajući nail art tutorijale. Istina, kvalitet samog videa bio je smešno lošiji nego danas (480 piksela bio je apsolutni vrhunac, retke su bile devojke koje su imale HD kamere), ali je barem sadržaj videa garantovao kreativnost. To je tada bilo pravo pravcato uživanje…

Nail art youtube zajednica, na moju srceparajuću žalost, do skoro je bila “u komi” oko tri godine. Kad kažem u komi, mislim na to da joj se davalo “veštačko disanje” postojanjem jutjuberki kojima je YouTube posao, i kojima je objavljivanje videa izvor zarade. Samim tim, to nisu nail art jutjuberke, niti su to tutorijali koji će vam se dopasti jer su “kreativni i iziskuju (Bog zna kakvu) ljubav prema ukrašavanju noktiju”, već su nužni deo njihovih života odnosno deo kozmetičke razonode koju taj kanal, između ostalog, nudi, poput jutjuberke MissJenFabulous. Na drugom mestu (u periodu “zatišja” 2012-2015. godine) opstajali su kanali sa tutorijalima za decu (crtanje Pokemona i sličnih gluposti), što, uz dužno poštovanje, uopšte ne računam u nail art kanale. 😀

U periodu od 2009. do 2012. godine YouTube je vrveo od talentovanih nail art jutjuberki. Verovatno ćete pomisliti na koje ja to devojke konkretno mislim kad kažem talentovana i kreativna nail art jutjuberka, koja voli svoj hobi/posao, ne radi to zbog novca/pratilaca niti koristi preterano skupu opremu? Primeri su razni, poput britanke specifičnih retro ideja ArcadiaNailArt (nekada IndigoNova1), YummyNails (koja od skoro ponovo snima, što me neizmerno raduje), holanđanke sa jednostavnim cvetnim idejama Cajanails, njujorčanke Dollface (pretalentovane žene, sada proizvođača indie lakova Dollish polish), MadeByAdrianaJaeMarie2008, grkinje Elene – LNETSA, rumunke Chic Pretty Nails (nekada aoana15), koju sam pre par godina obožavala, dok nije postala “previše kič za moj ukus” (isto važi i za LOVE4NAILS, a po malo i za My Simple Little Pleasures – inače, pravog water marble eksperta)… Mnoge navedene više ne snimaju tutorijale, čak su neke od njih sad već starije žene i sumnjam da će se pojaviti ponovo sa novim videima. Kako god, iako mi se sadašnji rad onih koje i dalje snimaju (u većini slučajeva) više ne dopada, uz njih sam “odrastala” i od njih učila. Samim tim, pratim ih i dalje, što iz poštovanja, što zbog nostalgije za starim danima.

Razvojem tehnologije i pojavom novih društvenih mreža poslednje tri godine pojavile su se inostrane blogerke koje, vidi se, mnogo pažnje pridaju kvalitetu (da ne kažem žargonski “budženju”) video sadržaja, u svakom smislu te reči. To su obično tutorijali zabeleženi sa full HD profesionalnim kamerama vrhunskog kvaliteta, što se kod nas još uvek viđa (što bi se reklo) “samo na filmu”. Odgovor na ovaj prenaglašen kvalitet je zastarevanje foto sadržaja (blogova) i buđenje video forme (poput Instagram video tutorijala u kratkoj formi). Taj kvalitet poslednjih godina jemče francuskinje, poput Tartofraises nail art i Cherry Nail Art, i pojedine devojke koje su zahvaljujući pomenutim društvenim mrežama (Instagram/Pinterest/Tumblr) došle do zapaženog broja pratilaca, kao što su ruskinje Yagala S i MyDesigns4You Nail Art, zatim australijanka sa preko milion pratilaca na Instagramu ohmygoshpolish, autentična i neverovatno kreativna amerikanka JauntyJuli, blogerke Lucy`s Stash i Chalkboard Nails, kao i duhovita Kristin – kanađanka fantastičnog umeća video editovanja i fotografisanja od kojih mi praktično uvek zastane dah – Simply Nailogical. Takođe, moj favorit u poslednje vreme je jedna devojka, ne tako zapažena na društvenim mrežama, ali izrazito talentovana Lacquerstyle. Ovog puta moram da izrazim žaljenje prema godinu dana odsutnoj blogerki/jutjuberki Gnarly Gnails, u čijim sam idejama i fotografijama uvek uživala, verovatno zbog tog nekog “hardcore” momenta koje pružaju tetovaže na prstima. Njen blog obožavam, i užasno mi je žao kad se talentovana osoba povuče.

Da li vi pratite neke kanale koje nisam navela, a po vašem mišljenju spadaju među kvalitetne? Na kraju, da li uopšte pratite nail art na YouTube-u?

Prati me ili podeli blog post: