blog o prirodnim noktima

VEŠTAČKI NOKTI SU OUT! Zašto su prirodni nokti uvek u modi? (i zašto ovo nije samo Danijelino mišljenje)

 

Možda će ovaj članak izazvati nepotrebnu pometnju (ili ljutnju) određenog dela ženske populacije na ovim prostorima, ali javno mišljenje podložno je javnoj kritici, toga sam i bila svesna ulaskom u svet blogovanja. Razmišljala sam dugo, da li pisati na ovu temu ili ne? A, zašto ne bih? Ima onih kojima će biti interesantan i koristan. Tema ovog članka je nešto čega smo prećutno uveliko svesni. Veštački nokti (pri čemu mislim na akrilne nokte) su u inostranstvu (naročito u Evropskim zemljama, poput Francuske) potpuno démodé već par godina unazad.

Ukoliko ne računamo Lady Gagu i ekscentrične zvezde koje nose izrazito dugačke nokte za potrebe javnog nastupa i “crvenog tepiha”, akrilni nokti, u očima modnih stručnjaka, izgledaju neprivlačno, estradno i (bez uvrede) vrlo “jeftino”.

Capture

Najpre, za pisanje članka sam se inspirisala uopštenim modnim stremljenjima za ovu godinu, koje je objavio i magazin Cosmopolitan (21 beauty trends that need to die in 2015) u želji da prenese šta to u 2015. godini “treba da ode u prošlost”. Iz članka se već po fotografijama može videti da je, zapravo, prošlost, sve ono što je “veštačko” i nadograđeno na prirodnu lepotu devojke. Na modnim pistama smo još prošle godine doživeli neku vrstu “Hipi” buđenja, cvetni printovi su ušli na velika vrata (o čemu svedoči poslednja Adidas kolekcija), a sa cvećem je došla i paleta prirodnosti koja se prenosi na sve aspekte ženskog stila. “Veliko NE” su dobili i dugački, prenaglašeni veštački nokti, ali i krupni 3D ukrasi koji su do skoro bili sastavni deo manikira javnih ličnosti.

1
Izvor: Yahoo forum
vestacki nokti, 3D ukrasi za nokte, lejdi gaga nokti
Screenshot: YouTube

Sećam se da je 2010/2011. godine muzička scena vrvela od “veštakluka” u svakom smislu te reči: preko predugačke i robusne nadograđene kose, ogromnih veštačkih trepavica, pa sve do noktiju u stileto obliku, a možda najbolji primer je Lady Gaga kao Marija Magdalena u spotu za pesmu “Judas”. Čak i tada, taj trend “kičerajske” nadogradnje i ukrašavanja noktiju ispratile su one “malo smelije devojke” (najčešće pripadnice latino američke i hip-hop/rnb subkulture) koje vole takozvani “chunky” stil ukrašavanja noktiju, ali to nije dugo zaživelo.

Smatram da su veštački/nadograđeni nokti jedan zanimljiv izum današnjice, koji se iz godine u godinu iskorišćava i sve više degradira do nivoa neukusa. Veštački nokti nastali su sredinom prošlog veka sa ciljem da pomognu devojkama koje imaju ogromnih problema sa održavanjem sopstvenih prirodnih noktiju ili kao mogućnost da manikir duže traje, jer “savremena poslovna žena nema vremena da lakira nokte svaki dan”, a došli smo do stadijuma “nenosivosti” manikira, kvazi umetničkog performansa na noktima koji niti deluje umetnički, niti ženstveno.

STARLETA STIL: Veštački nokti za “veštačke” devojke

A, kakvo je stanje u Srbiji? Setila sam se pre neki dan da jednom davno gledah insert iz izvesne emisije “Šopingholičarke” na RTV Pink (koja je snimana, čini mi se, pre tri godine), a mislim da je gošća te emisije Snežana Dakić, čije modno mišljenje izuzetno poštujem, prilično pristojno objasnila ono što sam definisala kao “starleta stil” – izvrgavanje ruglu prirodne ženske lepote, koji obuhvata i veštačke nokte (*i da, slažem se da je naslov video klipa neprimeren za youtube):

 

Moja prva asocijacija je Mimi Oro, i njoj slične devojke, kraljice modne izveštačenosti (ili, bolje rečeno izopačenosti). Nije teško nakon ovog inserta “stvoriti sliku u glavi” i shvatiti o kakvom se “stilu” odnosno modnom promašaju radi kada je reč o veštačkim noktima. Međutim, ovog puta moram da iznesem svoje lično mišljenje i naglasim da veštački nokti nisu pitanje mode, već ukusa i verovatno će me neko osuđivati nakon ovog teksta, ali zaista smatram da devojka koja je “stilski zrela i potkovana” nikada ne bi izašla na ulicu sa “Lady Gaga” noktima, koliko god da su u tom momentu takvi nokti moderni. U svemu postoji granica, pa tako i u prihvatanju modnih novotarija. Ukoliko se devojka odluči za takav tip manikira, to će biti odluka koja će se u 99% slučajeva ticati, pre svega, njenog ukusa i estetike, a ne trenda.

Naglašavam da nisam imala nameru da vređam devojke koje vole svoje akrilne nokte, jer “o ukusima se ne raspravlja”. Ipak, o modi se raspravlja, a veštački nokti to svakako više nisu. Jedno je sigurno, i u tome nikada ne možete pogrešiti, prirodno je uvek u modi!

comments4 thoughts on “VEŠTAČKI NOKTI SU OUT! Zašto su prirodni nokti uvek u modi? (i zašto ovo nije samo Danijelino mišljenje)”

 • Svaka čast za članak! Uvek će biti onih koji se ljute ili uvrede, to je neizbežno. Na sebi ne mogu da zamislim veštačke nokte, ali ako neko želi da ih ima, to mi je ok, dokle god je u granicama normale i liči na nešto. Recimo ako neko ima stvarno užasne prirodne nokte pa ih malo nadogradi, to može da prođe. Ali orlovske kandže od pola metra sa kilogramom cirkona i drugih ukrasa je uvek jedno veliko ne.

   
 • Uglavnom se slažem sa tobom, i time što si napisala, mada mislim da u jako retkim slučajevima veštački nokti ne povlače sa sobom i ceo taj komplet ,,kako ne treba izgledati”. I da mogu izgledati pristojno, za razliku od tih prenaglašenih o kojima pričaš.
  Zapravo je najlošija strana veštačkih noktiju to što mnogo oštećuju prirodne.
  Ali da, prirodno je uvek lepše. 🙂

   
 • Evo konacno da i ja ovo prokomentarisem. Simpatican mi je tvoj cvrst stav. I pisi i dalje ovako. Moram da dodam jednu stvar kic je kic. Nema veze da li su u pitanju akrilni ili prirodni nokti. Vidjala sam i prirodne previse dugacke i potpuno kic nokte. (Mozda je samo malo lakse napraviti kic akrilnim noktima.)

  Ja imam jako los kvalitet noktiju, prosto gentski su losi. Jako tanki, listaju se, lak spada u roku od 24h. Godinama nisam lakirala nokte jer su tako mali i jadni. Za jednu posebnu priliku, pre 5 godina sam otisla da mi urade nokte. I tako sam prvi put bila presrecna sa dugim noktima koje sam bas volela. Moji akrilni nokti nisu nikada bili predugacki, vise kao tvoja sadasnja duzina. Bili su baby rozi sa pecatiranim beli motivima. Vrlo diskretno. (Sad prosto zvucim kao da branim sebe.) Akril definitivno moze da pomogne nekim kao ja i da nas usreci nekada malo. Ali sve je u umerenosti i ukusu.

   

Leave a Reply

Your email address will not be published.