Turpijanje i nega noktiju pre lakiranja + video tutorijal (gost na blogu – Pixie Padlock!)

IMG_2896Danas ću na blogu da ugostim mladu Katarinu poznatiju kao Pixie Padlock, blogerku koja je već dobro poznata među korisnicama sajta Tumblr. Na njenom blogu Pixie`s beauty lab (klik!) možete videti razne trikove u vezi sa negom i dekoracijom tela – kosa, nega kože, noktiju, make up članke, poput ovog (klik!) i mnoge druge. Zajedno vam pišemo o turpijanju i dodatnoj nezi noktiju pre izrade manikira, ali i trikovima za negu noktiju nakon skidanja laka. Pokazaću moju rutinu pre lakiranja (četkanje noktiju i način na koji turpijam svoje nokte), a zatim i kako sređujem zanoktice bez upotrebe trimera za iste.
Pixie je odlučila da podeli sa svima vama par praktičnih saveta u vezi nege pre lakiranja noktiju, ali i nakon skidanja laka. Slabost, krtost, žutilo noktiju su samo neke od bezbroj posledica koje donosi lakiranje noktiju, a evo i par saveta kako da svoje nokte što uspešnije negujete. Probajte u praksi bilo koji od ovih navedenih saveta i Vaši nokti će Vam biti zahvalni.
 • Ukoliko primetite da su vam nokti slabi nakon skidanja laka, možete da isprobate prirodnu kupku za jačanje noktiju od 3 kapi joda i 5 kapi soka od limuna.
Katarinin blog “Pixie`s Beauty Lab”
 • Ukoliko vam požute nokti od čestog korišćenja ili nekvalitetnih lakova možete ih izbeliti tako što ćete pomešati kašiku maslinovog ulja sa kašikom i po limunovog soka i utrljati u nokte, ostaviti da upije a zatim isprati ostatak.
 • Nokti ukrašavaju ruke, ali vodite računa i o rukama da vam budu negovane, postarajte se da uvek sa sobom u torbici imate kremu za ruke i kada osetite da su vam suve ruke, iskoristite je. Ruke će vam sporije stariti, a koža biti hidrirana i elastična, samim tim će vam i nokti doći do izražaja. Ukoliko ste kod kuće, možete ugrejati malo maslinovog ulja na pari i utrljati u ruke i nokte kako biste ih hidrirali i sprečili pucanje noktiju.
 • Ukoliko su vam nokti postali krhki, utrljajte u njih biljni glicerin koji možete kupiti i u apotekama i ostavite da odstoji u toku noći. Ovo možete raditi svakodnevno.
 • Kada skidate lak, najbolje bi bilo da iskoristite skidače laka na bazi ulja jer su oni blaži na noktima i zatim obavezno nanesite kremu za ruke i utrljajte u nokte kako biste im vratili vlažnost.
 • Kako bi vam se lak bolje pričvrstio za nokat, sipajte malo jabukovog sirćeta na tufer i istrljajte nokte kako bi lak imao čistu površinu na koju će da se veže bolje.
Posetite Pixie na njenom blogu: http://pixiepadlock.tumblr.com/
i na facebook stranici: https://www.facebook.com/AlbinoBambi

U video tutorijalu koji sledi prikazala sam kako turpijam i poliram nokte, ali ću u ovom članku to ponoviti u tekstualnom obliku, sa više detalja. Pre turpijanja je obavezno pranje ruku, kao i četkanje noktiju, naročito ako su dugački, a više o tome u nastavku teksta.

 • Turpijanju noktiju prethodi pranje ruku i četkanje noktiju, kako bih skinula višak masnoće i uklonila mogućnost pojave bakterija, koje se neretko mogu naći ispod dugačkih noktiju. Zbog toga je vrlo važno očistiti ih pod mlakom vodom, upotrebom tečnog sapuna i bilo kakve četkice (možete koristiti i staru četkicu za zube).
 • Nakon pranja ruku sledi turpijanje nokatnih kanala tvrdom turpijom, a cilj je ukloniti zanoktice i višak kože koji raste i sraste sa noktom u tom predelu (detaljnije se vidi u videu). Smatram da je to važno regulisati, jer dosta utiče na estetiku i krajnji rezultat manikira. I sama imam dosta nezahvalan predeo nokatnih kanala i njemu posvećujem posebno vreme. Sa druge strane, ne treba previše dugo niti duboko turpijati nokatne kanale, jer postoji mogućnost da se nokat u tom predelu zacepi, što će rezultirati pucanjem istog sa strašnim posledicama, jer su potrebni meseci kako bi tako napuknut nokat izrastao. Dakle, potrebno je to raditi nežno (fokusirati se na zanoktice, a ne na turpijanje i stanjivanje nokta).
Struktura nokta. Nokatni kanali zaokruženi su crvenim
krugom – Nail walls. Fotografija preuzeta sa interneta

 

 • Zatim turpijam nokte za nijansu mekšom turpijom, u jednom pravcu (*ukoliko imate bademast oblik noktiju, u jednom pravcu znači turpijati od nokatnih kanala ka vrhu nokta, najpre jedan, a zatim drugi luk), što se detaljnije vidi u videu.
 • Poliranje ne radim pre svakog manikira, već jednom u dve nedelje (*razlog je taj što se poliranjem uvećava mogućnost pucanja i ljuštenja laka, bez obzira na nanošenje baze i nadlaka). Ipak, neophodno ga je raditi jednom u mesec dana, radi održavanja nokatne ploče. Taj posao obavljaIMG_2888 četvorostrana polir turpija (postupak u videu).
 • Nanošenje maslinovog ulja na područje zanoktica (ali i ostatak nokta) je vrlo važno za potpunu negu prirodnih noktiju. Ono utiče na jačinu nokatne ploče i čini je otpornijom, naročito tokom hladnih dana. Takođe, sprečava krzanje i krtost noktiju. Pored maslinovog ulja, pogodna su i sledeća ulja: devičansko kokosovo ulje, čičkovo, ricinusovo ali i suncokretovo (koje se vrlo često podcenjuje). Kada nanesete maslinovo ulje na zanoktice, to je sjajna prilika da ih ujedno potisnete ka gore i zaobiđete upotrebu trimera za zanoktice.
 • Sačekajte da maslinovo ulje potpuno prodre u područje zanoktica. Nakon toga možete naneti Vaše omiljeno sredstvo za negu ili običan bazni lak. Ovog puta sam koristila Essence Pro white effect. Nakon ovakvog tretmana nokti će prelepo izgledati čak i bez nanetog laka. Krajnji rezultat svega vidljiv je na fotografijama.
IMG_2890
IMG_2893
IMG_2894
IMG_2897
Zahvaljujem dragoj Pixie što je gostovala na mom blogu. 
Iskreno se nadam da će Vam neki od naših saveta biti od pomoći!
Prati me ili podeli blog post: