blog o prirodnim noktima

Aura Professional #32 Lemon Sorber

aura1
Levo – Fotografisano pod veštačkim svetlom

Po prvi put sam prinuđena da bez cenzure predstavim jedan lak koji je, na moju veliku žalost, domaće proizvodnje. Lakovi kozmetike Aura se poprilično dobro kotiraju, međutim nakon ovog iskustva ću razmisliti koliko vredi sledeći put (ako do njega uopšte bude došlo) dati ni malo sitan novac za ni malo zadovoljavajući kvalitet laka. Moje loše iskustvo odnosi se na kolekciju Aura Professional (klik!), stoga se unapred ograđujem od eventualnog stvaranja antireklame ovoj kompaniji jer, da se ne lažemo, imaju i lakove koji vrede da se nađu u vašoj kolekciji. Sa ovima to nije slučaj.

Pre mog ličnog utiska, citirala bih ono što je navedeno na njihovom sajtu (a u vezi je kolekcije Aura Professional):Lemon Sorber je, što se mene tiče, neadekvatan naziv. Pre bih ga nazvala Banana Split ili nešto slično tome, jer njegova boja je predivna pastelna – banana žuta, mat – bez visokog sjaja. Takođe, u pitanju je kremast lak. Kupila sam ga nedelju dana nakon plasiranja kolekcije, a ovo je drugo nanošenje (sačekala sam sa recenzijom u nadi da će se drugi put bolje pokazati), međutim utisak je samo gori.
 
“AURA PROFESSIONAL lakovi za nokte su vrhunskog kvaliteta i izuzetne postojanosti. Brzo se suše, imaju četkicu idealne širine, gustine vlakana i dužine. Sadrže visok procenat pigmenata. Za najbolje rezultate nanesite lak u dva sloja. Bogat spektar atraktivnih i aktulenih pastelnih i intenzivnih nijansi može zadovoljiti i ukuse najzahtevnijih potrošača.” (izvor)
 
Sve što je u gornjem citatu podvučeno, to ću kroz ovaj post prokomentarisati.
  • Vrhunski kvalitet. Pitanje je šta potrošači podrazumevaju pod kvalitetom (šta očekuju od proizvoda), što je svakako individualno. Međutim, smatram da postoje stavke koje se moraju ispuniti ukoliko se nešto planira svrstati u kvalitet (a naročito “vrhunski”) i te stavke su objektivne. Pod kvalitetom laka smatram zadovoljavanje bar četiri dole navedene tačke. A evo šta je ovaj lak ispunio…
  • Izuzetna postojanost. Dovoljno je reći da se ovaj lak (i pored nadlaka) oljuštio već prvo sledeće jutro, nakon prvog pranja ruku,  i to sa strane – kod takozvanog nokatnog kanala. Enough said
  • Brzo sušenje. Budimo iskreni, suši se prosečnom brzinom. Prvi sloj će se brzo osušiti i “estetski” vas zadovoljiti ali nakon drugog sloja ugledaćete gomilu krupnih mehurića što će vas, sigurna sam, dovesti do nervnog sloma jer se dotične na svetlom laku, kao što je ovaj, vide iz aviona.
  • Širina i dužina četkice. To je ono što je spasilo ovaj lak da se ne svrsta u potpunu katastrofu. Formula je užasno loša, što bi loša četkica samo poduprela. Sreća pa je četkica jedna od retkih pozitivnih stavki i sigurno ću je zadržati kad bočica bude prazna.
  • Pigmentacija. Iako je poprilično pigmentovan, lak je jako gust (pomalo žvakast) dok se nanosi. Ovo mi je drugo nanošenje, i mogu primetiti da se lak u bočici dosta zgusnuo do ovog drugog nanošenja, a prošlo je oko mesec i po. Stoga, drugo pobija prvo, jer koliko god da je pigmentovan, nanošenje mi je bilo užasno otežano gustinom.
  • Nanošenje dva sloja. Prvi sloj ostavlja štrafte i drugi sloj se mora naneti.
aura3
Ne znam da li je ovo izuzetak ove Aurine linije, ali jedno je sigurno – posle “Who needs a prince?” ovo je drugi i poslednji lak kojeg ću uzeti. Naročito me je rastužila činjenica da je kolekcija debelo precenjena. Paleta boja, dobra četkica i pigmentacija su vrline koje bih izdvojila iz ova dva primera. Treći primerak mi nije potreban, jer su zajedničke mane dva primerka koja posedujem: žvakasto nanošenje i finiš, završnica bez imalo sjaja, mehurići, isušuje se sadržaj u bočici nakon otvaranja.
Dok sam ga nanosila, četkica je u par navrata povukla lak a kako mi je bočica malo duže stajala otvoreno, sadržaj bočice mi se stezao, pa sam morala vratiti četkicu, promućkati i ponovo se vratiti na mazanje (!!). Takođe, tu je i količina od 6 mililitara, koja košta 230 rsd (2 eura). Podsećam da je slična cena Flormar lakova, a zna se kakav kvalitet i militražu dobijate za taj novac!
aura4
Podržavala sam i ostaću pri podržavanju devize “Kupujmo domaće”, ali od sada to više neće važiti za lakove iz ove kolekcije. Imam dosta Aurinih lakova, ali smatram da bi morali poraditi na ovoj kolekciji. Mogla sam nahvaliti ove lakove (kao što negde pročitah i da neke blogerke jesu), ali prvom kupovinom biste se i same uverile da sam sočno slagala. Prema tome, ovo su bili redovi bez cenzure.
U nadi da ću uspeti da sakrijem mehuriće (što nisam uspela), dodala sam par braon trouglova pomoću četkice i akrilne boje. Na obe ruke sam trouglove uradila za okruglo 40 minuta, a trajali su samo to veče….
Brown triangles
auralemon-028-1024x767
auralemon-030-1024x765
auralemon 034
auralemon 035
auralemon 036
auralemon 037
auralemon 038
auralemon 039
auralemon 051
Da li ste ikako kupovale lak iz ove kolekcije?
Kakvi su Vaši utisci?